Ce se întâmplă cu elita rusă după invazia lui Putin în Ucraina. „Singurul mod prin care putem protesta”

de: Iancu Andreea
13 03. 2022

Oamenii din elita societății ruse sunt afectați de războiul declanșat de Vladimir Putin în Ucraina. În timp ce zeci de mii de ruși își exprimă dezacordul față de invadarea statului vecin, specialiștii își manifestă și ei opinia față de evenimentele recente. Pe măsură de protestatarii sunt arestați de către forțele autorităților ruse, profesioniștii au recurs la un altfel de protest.

Ce decizie au luat oamenii din elita rusă, după invazia lui Putin în Ucraina

Postul britanic BBC a prezentat un reportaj amplu cu privire la modul în care este afectată viața rușilor în urma declanșării războiului din Ucraina. Potrivit surselor reporterilor, aproximativ 200.000 de cetățeni din Rusia au decis să părăsească teritoriul țării lor natale și să se refugieze în alte state care le permit accesul. Astfel, peste 25.000 de ruși au ajuns doar în Georgia de la invazia Rusiei în Ucraina, în timp ce țări precum Turcia, Armenia sau state din Asia Centrală ori Caucazul de Sud au devenit noua casă a acestora.

„Am înțeles că cel mai bun mod de a acționa împotriva regimului lui Putin ar fi emigrarea mea din Rusia. Este responsabilitatea mea să fac tot ce pot pentru a-i ajuta pe ucraineni”, explică Evgheni Liamin, un absolvent de ştiinţe politice în vârstă de 23 de ani, intervievat de BBC pe străzile din Tbilisi, Georgia.

Majoritatea noilor emigranți este reprezentată de profesioniști din industria tehnologiei, care au însă posibilitatea de a lucra de la distanță, astfel că activitatea de la locul de muncă nu le este afectată drastic. Corespondentul britanic, care a intervievat mai mulți emigranți specialiști în diferite domenii, susține că aceștia nu sunt de acord cu politica Rusiei, menționând că sunt conștienți că protestele sunt suprimate în mod violent. De aceea, mulți dintre ei au ales să părăsească țara, ca o modalitate pașnică de a manifesta față de regimul lui Putin.

„Singurul mod prin care putem protesta este să părăsim țara, să ne luăm abilitățile și banii cu noi. Aproape toți cei din cercul nostru au luat o decizie similară”, a spus Igor (care nu și-a dezvăluit numele său real).

Un exod al „minților luminate” este înregistrat și în Belarus

Doi specialiști IT din capitala Belarusului, care au ales să își părăsească țara, au fost înregistrați ca antreprenori unici, astfel fiindu-le permis să deschidă conturi bancare în Georgia și deci să își continue viața într-un alt stat, aflat deocamdată mai departe de zona de conflict.

„Nu ne susținem guvernele, ceea ce este evident pentru că am fugit. Vrem să fim în siguranță aici. Dar suntem hărțuite doar din cauza naționalității noastre, trebuie să-mi ascund țara de origine, nu mă simt confortabil când oamenii mă întreabă de unde sunt”, spune Kristina, unul dintre specialiștii IT.

Un alt antreprenor în tehnologie, Lev Kalashnikov, susține că Georgia ar putea înregistra beneficii notabile în urma exodului de profesioniști din Rusia și Belarus. Totodată, orașul Tbilisi a înregistrat unul dintre cele mai mari mitinguri de susținere pentru Ucraina. Potrivit unui sondaj recent, aproximativ 87% dintre cetățenii din Georgia consideră că războiul din Ucraina este ca propria lor luptă împotriva Rusiei.